Κυριακή, 15 Απριλίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΣΟΥΒΛΙΖΟΥΜΕ ΑΡΝΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ;Το παραδοσιακό πλέον σούβλισμα του αμνού αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα για την Κυριακή του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα. Το έθιμο προέρχεται από
το εβραϊκό Πάσχα και το έθιμο του θυσιαζόμενου αμνού με το αίμα των οποίων έβαφαν τις πόρτες τους κατ’ αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο.
Επίσης ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι οΙωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου.
H ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, καθορίστηκε από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Βιθυνίας στη Νίκαια, το 325 μ. Χ. Έτσι, αποφασίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και μετά το Πάσχα των Ιουδαίων.
Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν το αρνί στη σούβλα, μαζί με το κοκορέτσι.
Το απόγευμα στην Εκκλησία γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης. Οι Χριστιανοί ανταλλάσσουν αδελφικό ασπασμό διαβάζοντας το Ευαγγέλιο σε διάφορες σε διάφορες γλώσσες. Από την Κυριακή του Πάσχα και για 40 ημέρες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον λέγοντας «Χριστός Ανέστη» και απαντώντας «Αληθώς Ανέστη«.
Την Κυριακή του Πάσχα εκτός απ’ τα αυγά σε μερικά μέρη καθαγιάζεται και ο Αμνός του Πάσχα και διανέμεται στους εκκλησιαζόμενους από τον παπά, αναφέρει το mediagate.gr. Αυτοί φέρνουν τη μερίδα τους στο σπίτι τους και όλα τα μέλη της οικογένειάς τους παίρνουν από το αγιασθέν κρέας. Αυτό είναι «το καταβόλι» των Κερκυραίων.

Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Βάψτε τα πασχαλινά αυγά με φυσικά υλικά


Η Μεγάλη Πέμπτη πλησιάζει και αρχίζουν ήδη οι προετοιμασίες για τη βαφή των πασχαλινών αυγών. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, αρχίζουν οι συζητήσεις για το αν πρέπει να χρησιμοποιούμε έτοιμες χρωστικές βαφές ή αν πρέπει να καταφύγουμε στις φυτικές οικολογικές προτάσεις. Είναι γεγονός ότι τις περισσότερες φορές η χρωστική ουσία των χημικών βαφών εισχωρεί στο εσωτερικό των αυγών καθιστώντας τα κίνδυνο για την υγεία μικρών και μεγάλων με αποτέλεσμα να τα πετάμε στα σκουπίδια.
Φέτος, πρωτοτυπείστε επιλέγοντας τον παραδοσιακό οικολογικό τρόπο βαφής που μας δίδαξαν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας. Προμηθευτείτε όσα αυγά επιθυμείτε για το στολισμό του πασχαλινού τραπεζιού και βράστε τα σε μια κατσαρόλα με νερό και ξύδι. Αφού τα βράσετε, θα κρατήσετε όσα αυγά έχουν παραμείνει γερά και δεν έχουν ραγίσει και θα τα αφήσετε να πάνω σε μια πετσέτα να κρυώσουν καλά. Εν συνεχεία θα επιλέξετε το χρώμα βαφής. Θυμηθείτε ότι το βάψιμο των αυγών δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό έθιμο αλλά και μια απολαυστική διαδικασία. Ενθαρύνετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν και να παίξουν με τα χρώματα!
Κόκκινο

Αν προτιμάτε το παραδοσιακό κόκκινο χρώμα της Λαμπρής, ρίχνετε σε μια κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι, τα αυγά και αρκετό νερό ούτως ώστε να καλυφθούν πλήρως τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου ένα τέταρτο, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλετε να είναι το χρώμα. Αν αφαιρέσετε τα αυγά νωρίς, θα πάρουν ένα έλαφρύ ροζ χρώμα, αν τα βγάλετε στο μισό χρόνο θα γίνουν κόκκινα και, τέλος, αν τα αφήσετε παραπάνω θα πάρουν ένα πολύ βαθύ κόκκινο.
Πράσινο
Βραζετε 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσετε τα αυγά προσθέτοντας το 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι.

Κίτρινο


Αφού έχετε βράσει τα αυγά τα τυλίγετε προσεκτικά σε ξερά φλούδια κρεμμυδιών και τα στερεώνετε βάζοντας τα μέσα σε κάλτσα νάιλον και δένοντας τα με κόμπο. Τα βράζετε στην κατσαρόλα με νερό και ξύδι. Εναλλακτικά μπορείτε να ρίξετε σε ένα κατσαρολάκι σαφράν (κρόκο Κοζάνης), νερό και ξύδι και αφήστε τα να πάρουν χρωμα.
Πορτοκαλί
Εάν επιθυμείτε να βάψετε τα αυγά πορτοκαλί θα χρειαστεί να τρίψετε σε μια κούπακαρότο και να το προσθέσετε σε ένα κατσαρολάκι με νερό και ξύδι. Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το καρότο με πάπρικα.

Μωβ 


Το μωβ είναι ένα πρωτότυπο και αρκετά ευφάνταστο χρώμα για τα πασχαλινά αυγά. Τα φύλλα του κόκκινου λάχανου δίνουν ένα μωβ-μπλε χρώμα. Χρειάζεστε 1/4 από ένα μέτριο κόκκινο λάχανο, κομμένο σε φαρδιές λωρίδες, το ανάλογο νερό και μια κουταλιά ξύδι. Βράζετε τα αυγά μαζί με το λάχανο για 15′, τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε στο διάλυμα του κόκκινου λάχανου για 6 περίπου ώρες. Αυτά τα αυγά καλό θα ήταν να αποφεύγετε να τα καταναλώσετε επειδή έχουν μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου και μέσα στη βαφή παρολαυτά αξίζει τον κόπο, επειδή είναι πολύ διακοσμητικά και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ικανοποιήσει.

Μικρά μυστικά επιτυχίας: 

*Όταν βράσετε τα αυγά, σκουπίστε τα προσεκτικά με χαρτί κουζίνας και γυαλίστε τα με ελαιόλαδο.
*Προκειμένου να μην σας σπάσουν και να στεγνώσουν εύκολα, μην πετάξετε την αυγοθήκη στην οποία τα αγοράσατε.
*H φυσική βαφή μπορεί μην δημιουργεί τόσο έντονα χρώματα, ωστόσο, ακόμα και αν περάσει το χρώμα της βαφής στο εσωτερικό του αυγού, δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο τρώγοντας το.
Τα παιδιά βάφουν τα δικά τους αυγά
Μια ευχάριστη και παράλληλα διασκεδαστική πασχαλινή δραστηριότητα για τα παιδιά είναιο ζωγραφίσουν μόνα τους τα πασχαλινά αυγά με κηρομπογιές, νερομπογιές ή χρώματα ζαχαροπλαστικής. Αφού βράσετε τα αυγά, ενώ είναι ακόμα ζεστά μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά να τα ζωγραφίσουν με κηρομπογιά. Εάν η κηρομπογιά είναι καλής ποιότητας όπως λαδοπαστέλ ή soft παστελ τα χρώματα θα είναι πολύ έντονα καθώς λιώνουν πανω στο αυγό, δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Αν πάλι τα παιδάκια σας τρελαίνονται για τις νερομπογιές, αφού βράσετε τα αυγά, τοποθετήστε τα σε αυγοθήκες, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα ζωγραφίσουν.
Ζωγραφίζω το άδειο κέλυφος ενός αυγού
Τα παιδιά μπορούν εύκολα και γρήγορα να ζωγραφίσουν το άδειο κέλυφος ενός αυγού, το οποίο μπορείτε να κρατήσετε για χρόνια ως πασχαλινό διακοσμητικό και ενθύμιο των παιδικών χρόνων των παιδιών. Τρυπήσετε με μια χοντρή βελόνα, τις δύο άκρες του αυγού και φυσήξτε δυνατά από τη μια μεριά ούτως ώστε να βγει το περιεχόμενο.Θα είναι προτιμότερο να περιμένετε μια μέρα έτσι ώστε να στραγγίξει εντελώς το αυγό απο μέσα, πριν αρχίσει το παιδί να το ζωγραφίζει. Όποιο τρόπο και να επιλέξει το παιδί για να ζωγαρφίσει (νερομπογιές, τέμπερες) φροντίστε να περάσετε το κέλυφος με μια στρώση διάφανου βερνικιού για να αντέξει το χρώμα στο πέρασμα του χρόνου.