Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Ανακοίνωση-Πρόσκληση Διαγωνισμού Μαθηματικών. Μαθηματικά της φύσης και της ζωής

Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι δέκα  προηγούμενες διοργανώσεις του Διαγωνισμού Μαθηματικών στα δημοτικά σχολεία της Κοζάνης, οι παρακάτω φορείς:

·        Το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
·        Ο Δήμος Κοζάνης
·        Η Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης
·        Το Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης και το γραφείο Σχολικών Συμβούλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης.
·        Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης .

      Αποφάσισαν να διοργανώσουν τον 11ο Διαγωνισμό μαθηματικών για μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου.
Ο διαγωνισμός θα  πραγματοποιηθεί το Σάββατο  16/5/2015 στο 13Ο Δημοτικό σχολείο Κοζάνης (περιοχή Αγ. Αθανασίου Κοζάνης) και ώρα  11.00 π.μ.


.         Ο διαγωνισμός αυτός έχει γίνει θεσμός στη Δυτική Μακεδονία και πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Σκοπός του διαγωνισμού αυτού δεν είναι η διάκριση των αρίστων, αλλά η παιδαγωγική επιδίωξη να κάνουμε τα νέα παιδιά να ενδιαφερθούν για τα μαθηματικά και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.

Μπορείτε να δείτε τα θέματα και τις λύσεις των διαγωνισμών προηγούμενων ετών, στην τράπεζα θεμάτων , πατώντας ΕΔΩ

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Έτοιμες και φρεσκοβαμμένες οι γραμμές των γηπέδων μας


Ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες των Ε' και ΣΤ' τάξεων για την πολύτιμη βοήθεια.


Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

Ζάχαρη κανείς;;

Όλοι ξέρουμε ότι η ζάχαρη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Όταν όμως κάνουμε υπερβολές,  τότε οι συνέπειες για την υγεία μας δεν είναι καλές. Πολλές φορές καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη, χωρίς καν να το καταλάβουμε. Δες λοιπόν την  φωτογραφία...


Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

Γιατί όλες οι γάτες, μικρές και μεγάλες, λατρεύουν τα κουτιά...;Καθηγητές  κτηνιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης έχουν απαντήσει σε αυτό που έχουμε όλοι αναρωτηθεί : «Μπορεί ένα κουτί να  προκαλέσει   μείωση του στρες στις  γάτες ως καταφύγιο;   Η απάντηση είναι ναι. Σύμφωνα με τα λόγια των μελετητών, «τα κουτιά - καταφύγια μειώνουν το άγχος στις γάτες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Στις κατοικίδιες γάτες μάλιστα η έλλειψη κουτιού – καταφυγίου  μπορεί να προκαλέσει, όχι μόνο στρες , αλλά επίσης μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα,  με αποτέλεσμα αυξανόμενα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών.


Ομάδα ερευνητών  με επικεφαλής τον Δρ Claudia Vinke χώρισαν  τυχαία ένα δείγμα από τις γάτες που έφθασαν σε ένα καταφύγιο σε δυο ομάδες. Μία ομάδα με κουτιά  - καταφύγις και μία άλλη ομάδα χωρίς. Η συμπεριφορά των γατών παρατηρήθηκε για  ένα δεκαπενθήμερο και εκτιμήθηκε με βάση την Kessker και Turner Cat-Stress-Βαθμολογία (CSS).  Την Τρίτη  ημέρα , οι γάτες με κουτιά είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες CSS, κατά μέσο όρο, καθώς και μικρότερη μεταβλητότητα στη συμπεριφορά τους. Μερικές γάτες χωρίς κουτί ήταν μια χαρά, αλλά άλλες  από αυτές έδειξαν σημάδια πολύ μεγαλύτερου άγχους από αυτές που είχαν κουτιά – καταφύγια. Τα επίπεδα άγχους για τις γάτες χωρίς κουτί έπεσαν με το χρόνο, και μέχρι την 14η ημέρα, κατάφεραν να συμβαδίσουν  με τις ‘άλλες γάτες. Το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό,  μόλις 19 γάτες, αλλά η ανακοίνωση καταλήγει, ότι «Το κουτί καταφύγιο φαίνεται να είναι ένας σημαντικό μέσο για τη γάτα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το άγχος σε ένα νέο περιβάλλον τουλάχιστον για  τις πρώτες εβδομάδες μετά την άφιξή τους.» Η ομάδα ερευνητών συνεχίζει τις μελέτες για πιο μακροχρόνια συμπεράσματα.

Είναι δύσκολο να απαντήσει κάποιος επιστημονικά, γιατί βοηθάει τις γάτες τόσο πολύ ένα κουτί, αν και διερευνώνται  κάποιες θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες τους αρέσει η ζεστασιά του κουτιού , το οποίο κουτί είναι ένα μέσο για να μειώσει τις κοινωνικές σχέσεις του ένα σχετικά μοναχικό είδος, όπως οι γάτες. Δείτε και το ενδιαφέρον βίντεο παρακάτω : 


πηγή : http://www.iflscience.com/plants-and-animals/boxes-really-do-reduce-cat-stress