Μορφές οικογένειας. Κοινωνική και πολιτική αγωγή ΣΤ' Τάξη

Για τις μορφές οικογένειας μιλήσαμε σήμερα στα πλαίσια του μαθήματος της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής με τα παιδιά της ΣΤ' Τάξης. Πυρηνική, πολύτεκνη,  διευρυμένη, μονογονεϊκή. Πριν συζητήσουμε για τις μορφές της οικογένειας και τους ρόλους των μελών, κάναμε όλοι γρήγορες και απλές ζωγραφιές με θέμα τις οικογένειές μας και τα μέλη τους. Αφού τελειώσαμε, είδαμε όλοι μαζί τις ζωγραφιές και καταλήξαμε σε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα, πάντα  με βάση τις ζωγραφιές. Έτσι λοιπόν, διαπιστώσαμε τα εξής:
- η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών είναι πυρηνικές, ενώ μόνο μια είναι διευρυμένη.

Όσον αφορά στους ρόλους παρατηρήσαμε ότι :
- Στις περισσότερες ζωγραφιές η σειρά ήταν η εξής : 1.Μπαμπάς, 2.Μαμά, 3.Παιδιά (4.Γιαγιά). Σε μια μόλις  ζωγραφιά η μαμά ήταν πρώτη στη σειρά, ενώ σε άλλη μία οι δύο γονείς ήταν δεξιά και αριστερά των παιδιών.
- Στις περισσότερες ζωγραφιές ο μπαμπάς είτε απεικονίζεται ψηλότερος είτε είναι τοποθετημένος σε υψηλότερο σημείο από όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Σε ορισμένες ζωγραφιές μπαμπάς και μαμά έχουν ίσο μέγεθος.
- Τέλος συζητήσαμε για τον τρόπο που σε ορισμένες ζωγραφιές είναι πιασμένα τα χέρια των μελών και για την απόσταση που έχει το καθένα από τα άλλα μέλη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιό δέντρο είναι το καραγάτσι ( = μαύρο δέντρο) ;