Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου prestige

Μαδρίτη, 19 Νοεμβρίου 2002
Τέσσερα ισπανικά ρυμουλκά προσπαθούν να απομακρύνουν από τις ακτές της Γαλικίας το δεξαμενόπλοιο Prestige που μεταφέρει 77.000 τόνους πετρελαίου. Το δεξαμενόπλοιο έχει υποστεί μηχανική βλάβη και παρουσιάζει κλίση 50 μοιρών, όπως ανακοίνωσε η ισπανική ακτοφυλακή.
Στο υπό σημαία Μπαχάμες δεξαμενόπλοιο παραμένουν ο πλοίαρχος, ο υποπλοίαρχος και ένας μηχανικός έπειτα από την ασφαλή απομάκρυνση την Τετάρτη των υπολοίπων 24 μελών του πληρώματος.
Τα μέλη του πληρώματος είναι από την Ελλάδα, τις Φιλιππίνες και τη Ρουμανία. Στην επιχείρηση πήραν μέρος τέσσερα ελικόπτερα, που απομάκρυναν τους ναυτικούς από το δεξαμενόπλοιο, την ώρα που τα κύματα έφθαναν σε ύψος έξι μέτρων. Στόχος των ρυμουλκών είναι να περιορίσουν τον κίνδυνο της μόλυνσης των ισπανικών ακτών από ενδεχόμενη διαρροή του μεταφερόμενου πετρελαίου.
Ηδη έχει παρουσιαστεί διαρροή με αποτέλεσμα να σχηματιστεί κηλίδα μήκους 5 μιλίων, την ώρα που στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το πετρέλαιο φαίνεται πως διαρρέει από κάποιο ρήγμα, που έχει προκληθεί στο σκάφος.
Από μέλη του πληρώματος έγινε γνωστό ότι η διαρροή πετρελαίου άρχισε, μόλις το πλοίο προσέκρουσε σε κάποιο άγνωστο αντικείμενο που έπλεε στη θάλασσα, εν μέσω καταιγίδας. Αμέσως ξέσπασε φωτιά στο μηχανοστάσιο και εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχει κίνδυνος να κοπεί το πλοίο στα δύο, προκαλώντας περιβαλλοντική καταστροφή.
«Το πλοίο είναι ακυβέρνητο, καθώς δεν λειτουργούν οι μηχανές του» δήλωσε ο επικεφαλής των συνεργείων διάσωσης Φρανσίσκο Γάρδε. Το Prestige ναυπηγήθηκε το 1976 και ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή Mare Shipping Inc. Το δεξαμενόπλοιο συνήθως έκανε ταξίδια μεταξύ Λετονίας και Γιβραλτάρ.

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ

Όλα τα νέα και τις αναρτήσεις πλέον θα τις βρίσκετε στην παρακάτω νέα ιστοσελίδα : https://blogs.sch.gr/ioakeimid/