Κουνούπια. Ο ενοχλητικός φίλος μας...



Ήξερες ότι....

- Είναι «το πιο θανατηφόρο ζώο» στον πλανήτη, μιας και ευθύνεται για παραπάνω από 1 εκατ. θανάτους ετησίως, λόγω της μεταφοράς ασθενειών.

- 80 διαφορετικά είδη κουνουπιών είναι αυτά που μας ενοχλούν αυτήν την εποχή, ενώ υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη παγκοσμίως.

- 5 ημέρες είναι η διάρκεια πλήρους εκκόλαψης από αυγό σε προνύμφη και ύστερα σε ιπτάμενο.

- Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αβγά.

- Ο κύκλος ζωής τους είναι περίπου 10-15 ημέρες, αλλά μπορούν να ζήσουν και περισσότερο σε ψυχρές συνθήκες.

- Τα κουνούπια έλκονται ουσιαστικά από την υγρασία, τη θερμότητα, την οσμή του σώματος και από το CO2 που εκλύουμε με την αναπνοή μας.

- Φτερουγίζουν έως και 600 φορές το δευτερόλεπτο. Από αυτό προέρχεται ο ενοχλητικός τους ήχος.

- Ένας καλός και δυνατός ανεμιστήρας επιδρά ως καλό απωθητικό, μιας και τα κουνούπια δεν πετούν εύκολα μέσα στη ροή του αέρα.

- Είναι η βασική τροφή πολλών ειδών πουλιών, ενώ τρέφουν πολλά άλλα είδη όπως αράχνες, σαύρες, βατράχους, αλλά και πολλά είδη ψαριών.

- Παρά την άποψη που επικρατεί, ένα σκούρο δέρμα προσελκύει περισσότερο τα κουνούπια παρά ένα ανοιχτόχρωμο.


Παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισης των κουνουπιών:

1.  Βασιλικός

Mια πολύ καλή, φυσική και αποτελεσματική λύση απομάκρυνσης των ενοχλητικών κουνουπιών. Ολόκληρη η γλάστρα ή μερικά φύλλα του κοπανισμένα με ξύδι, σε μικρό μπωλ, αν τοποθετηθούν σε εισόδους και παράθυρα θα βοηθήσουν αρκετά.






2  Λεβάντα


Σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή με χρήση αιθέριου ελαίου, η λεβάντα θα απομακρύνει φυσικά τους ενοχλητικούς ιπτάμενους «δράκουλες».










3  Σκόρδο


Άκρως αποτελεσματικό αλλά… δύσκολο. Φάε πολύ ωμό σκόρδο, τα κουνούπια απλά δεν το αντέχουν. Το ίδιο και πολλοί γύρω σου όμως…








4  Λεμόνι & ξίδι

Μια επάλειψη στο σώμα με χυμό λεμονιού μπορεί να απομακρύνει τα κουνούπια από πάνω σου. Το ίδιο ισχύει και για το ξίδι.







5  Σιτρονέλλα


Τα κεριά σιτρονέλλας μπορούν να βοηθήσουν αρκετά, αν αντέχεις το άρωμά τους, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν αυτόνομη απωθητική ουσία. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στα κεριά σιτρονέλλας έχουν 42,3% λιγότερα τσιμπήματα, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστήμιου Guelph.

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ

Όλα τα νέα και τις αναρτήσεις πλέον θα τις βρίσκετε στην παρακάτω νέα ιστοσελίδα : https://blogs.sch.gr/ioakeimid/