Τί συμβαίνει στη λάβα όταν πέφτει στον πάγο; Ένα κλασικό παράδειγμα πήξης...


Να τα πούμε;;;


Σας προσκαλούμε....

Χιόνισε και φέτος....

Έτοιμοι για το νέο έτος....

Ο μεταξοσκώληκας

Μεταξοσκώληκας ονομάζεται γενικά η κάμπια του εξημερωμένου είδους Bombyx mori της ομοταξίας των εντόμων. Έχει μεγάλη οικονομική αξία για τον άνθρωπο καθώς εκτρέφεται  για την παραγωγή του μεταξιού.
Μοναδική τροφή για τον μεταξοσκώληκα είναι τα μορεόφυλλα. Αυτά περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθώς και το νερό που χρειάζονται οι μεταξοσκώληκες
Από την στιγμή που θα εκκολαφθούν και μέχρι να πλέξουν το κουκούλι, περνούν από ορισμένα στάδια έντονης δραστηριότητας, που λέγονται ηλικίες. Από ηλικία σε ηλικία μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα τέλειας αδράνειας του μεταξοσκώληκα που λέγεται ύπνος. Όλη η διάρκεια της εκτροφής περιλαμβάνει 5 ηλικίες και 4 ύπνους

Από που πήρε το όνομά του ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ


Ο Δεκέμβριος ή Δεκέμβρης ή Δεκέμηρης ή Δεκέμπρης ή Χριστιαννάρης ή Χριστουγεννάρης ή Χριστουγεννάς ή Χριστουγεννιάτης ή Χριστενιάρτς (ποντιακά) ή Αντριάς ή Βρωμαλίτης ή Καλικαντζαρόμηνας ή Χαμένος ή Αϊ-Νικολιάτης ή Γιορτινός είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και είναι ένας από τους 7 μήνες με διάρκεια 31 ημερών. Στα Λατινικά, decem σημαίνει δέκα, αφού ο Δεκέμβρης ήταν ο 10ος μήνας, σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο.
Με την άφιξη του Δεκεμβρίου το κρύο αρχίζει να είναι αρκετά τσουχτερό, ανακοινώνοντάς μας έτσι, τον ερχομό του χειμώνα και την επέλαση του χιονιού. Γι’ αυτό, άλλωστε ο Δεκέμβριος λέγεται και «Άσπρος μήνας», «Ασπρομηνάς», αλλά και «Χιονιάς». Τα λουλούδια του Δεκεμβρίου είναι ο νάρκισσος και ο ελαιόπρινος. Είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες στο νότιο ημισφαίριο. Ο Δεκέμβρης ξεκινά, πάντα, την ίδια μέρα της εβδομάδας με τον Σεπτέμβριο.
Στο καλαντάρι του λαού μας ο Δεκέμβριος θεωρείται ιδιαίτερα «γιορτινός», λόγω των πολλών θρησκευτικών γιορτών του, όπως του Αγίου Διονυσίου στις 17 του μήνα. Ονομάζεται, μεταξύ άλλων, και «κυρ Λευτέρης» από τη γιορτή του Αγίου Ελευθερίου στις 15 του μήνα που χαρίζει «καλή λευτεριά» στις έγκυες γυναίκες. Στις 9 του μήνα, στη γιορτή της Αγίας Άννας «η μέρα παίρνει ανάσα», ενώ στις 12, στη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα «η μέρα παίρνει ένα σπυρί», αρχίζει δηλαδή να μεγαλώνει.
Στις αρχές, όμως, του μήνα έχουμε τα «Νικολοβάρβαρα», οπότε «κάνει νερά και χιόνια» όπως λέει ο λαός μας, ενώ οι ναυτικοί συμπληρώνουν: «Τ’ Αϊ-Νικολοβάρβαρα, κατεβασιές και χιόνια, μπουράσκας και τελώνια».
Το κρύο συνδέεται με τρεις κυρίως γιορτές στην αρχή του Δεκέμβρη: της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σάββα και του Αϊ-Νικόλα.
Η νύχτα των Χριστουγέννων είναι η μεγαλύτερη και ιερότερη της χρονιάς, επειδή είναι κοντά στις χειμερινές τροπές του ήλιου. Μετά τη γέννηση «αύξει το φως» και Ηλίου γενέθλιον».
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΡΩΜΗ
Ο Δεκέμβριος από τους Ρωμαίους ήταν αφιερωμένος στον Κρόνο προς τιμήν του οποίου γιόρταζαν τα Σατουρνάλια που ξεκινούσαν από τις 17 του μηνός. Πίστευαν ότι στις 25 του μηνός ο Ήλιος αναγεννιέται και αποκτάει καινούργιες δυνάμεις. Γι' αυτό και τότε γιόρταζαν τα γενέθλια του αήττητου ήλιου. Η εκκλησία μας , με βάση το γεγονός αυτό πού ήταν βαθιά ριζωμένο στη λαϊκή συνείδηση καθιέρωσε μια χριστιανική γιορτή. Τέτοια γιορτή που ταίριαζε στην αντικατάσταση αυτή, θεωρήθηκε πως είναι η γέννηση του Χριστού, γιατί ο Χριστός είναι ο ζωοδότης ήλιος, ο ήλιος της δικαιοσύνης.
Γι αυτό ο Δεκέμβριος σε πολλά μέρη πήρε το όνομά του από τη μεγάλη γιορτή και αποκαλείται Χριστουγεννάρης. Επειδή, λοιπόν, οι πρώτοι χριστιανοί ήταν εκτός νόμου στη Ρώμη, και δεν τους επιτρεπόταν να συναντιούνται ή να εκκλησιάζονται μαζί, οι συναντήσεις τους γίνονταν κρυφά και σε μικρές ομάδες στις κατακόμβες τους, όπου και τελούσαν τις θρησκευτικές τους εορτές. Για να αποφύγουν λοιπόν τους διωγμούς αποφάσισαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ήταν απασχολημένοι με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων. Μ’ αυτόν τον τρόπο έλπιζαν να μην ανακαλυφθούν από τους εορτάζοντες Ρωμαίους.
Έτσι η 25η Δεκεμβρίου, ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων, καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη Ρώμη κατά τα μέσα περίπου του 4ου μ.Χ. αιώνα, ενώ κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Ιουστινιανού, τον 6ο αιώνα, ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου εξαπλώθηκε σ’ ολόκληρη την Ανατολή, εκτός από την Αρμενία, όπου διατηρήθηκε ο συνεορτασμός στις 6 Ιανουαρίου.
Στο Βυζάντιο υπήρχε μια άλλη γιορτή τα Μπρουμάλια, που ξεκινούσαν στις στις 24 Δεκεμβρίου και διαρκούσαν ως τις 17 Ιανουαρίου, δηλαδή 24 ημέρες, έτσι ώστε την πρώτη ημέρα τους να γιορτάζουν όσοι το όνομά τους άρχιζε από Α", τη δεύτερη ημέρα όσοι το όνομά τους άρχιζε από "Β" κ.λπ., μέχρι να εξαντληθεί το αλφάβητο. Η ονομασία τους προέρχεται από τη λατινική λέξη «Bruma» που υποδηλώνει την μικρότερη ημέρα. Η 25η Δεκεμβρίου ήταν η ημέρα που γιορτάζονταν η γέννηση του Μίθρα (του Αήττητου Ήλιου). Η γιορτή αυτή συνδυάζονταν με τα Ελληνικά Κρόνια (12η Εκατομβαιώνος), με σημαντικές επιδράσεις από τις γιορτές της Δήμητρας και του Διονύσου.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Επιδιόρθωση στάβλων.
Καθάρισμα χωραφιών από θάμνους.
Φύτεμα κρεμμυδιών και χορταρικών.
Μάζεμα ελιών και εσπεριδοειδών.
Σκέπασμα κυψελών.
Γαλακτοπαραγωγή.
Καθάρισμα κρασιού και άνοιγμα βαρελιών.
Πηγή : http://akrasakis.blogspot.gr/2011/12/blog-post_02.html?m=1

Όμορφες Ελλάδες από πλαστελίνη

εικόνες για το φυλλάδιο



Πόλεμος και ειρήνη...

Ας επισκεφτούμε την Οροβίλ, την φαντασμαγορική ακυβέρνητη πόλη

Σε απόσταση 8.732 χλμ. από το σχολείο μας και λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Βεγγάλη της Ινδίας, βρίσκεται η Οροβίλ (Auroville) ή «πόλη της Αυγής». 
Σχεδιάστηκε το 1968 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ροζέ Ανζέ, σαν ο ουτοπικός παράδεισος που εμπνεύστηκαν ο Σρι Αρουμπίντο, διάσημος Ινδός ποιητής και η Μίρα Αλφάσα, Γαλλίδα ζωγράφος. Μία πόλη χωρίς φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτικές ή εθνολογικές διακρίσεις. 
Έχει χτιστεί χωμένη μέσα στο πράσινο, με διάσπαρτα κτίρια – φουτουριστικής(μοντέρνας) συνήθως αρχιτεκτονικής . 
Οι άνθρωποι εδώ αισθάνονται καλά με την επιλογή τους να ζήσουν εδώ. Δεν έχουν άγχος αν και όλοι έχουν μια δουλειά να κάνουν. Δεν τους απασχολούν τα χρήματα. Το κόστος ζωής είναι ελάχιστο και οι μισθοί συμβολικοί για τα δικά μας δεδομένα (80-90 ευρώ). Με αυτά τα χρήματα μπορούν να έχουν στέγη – που κατά βάση είναι δωρεάν για τους μόνιμους κατοίκους – φαγητό (από την ηλιακή κουζίνα) και ψώνια από το σουπερμάρκετ, στο οποίο δίνουν 35 ευρώ το μήνα και προμηθεύονται ό,τι θέλουν. 
Για να γίνεις κάτοικος στην Οροβίλ, πρέπει να συντηρήσεις τον εαυτό σου για έξι μήνες με ένα χρόνο. Να πληρώνεις το νοίκι σε έναν από τους ξενώνες και μετά – εφόσον επιθυμείς και σε αποδεχτεί η επιτροπή – μπορείς να γίνεις μόνιμος κάτοικος. Στη συνέχεια, μπορείς να επιλέξεις πού θα μείνεις – εκεί παίζει ρόλο το κόστος – και τι ζωή θα κάνεις, μια και μπορείς να έχεις μία Ινδή υπηρέτρια, για παράδειγμα, και να ψωνίζεις απ’ έξω.
            Οι κάτοικοι παράγουν έργο σε ερευνητικό, επιστημονικό και πολιτισμικό επίπεδο, φροντίζουν το περιβάλλον τους (η ηλιακή ενέργεια παίζει σημαντικό ρόλο εδώ) και στον ελεύθερο χρόνο τους παρακολουθούν θέατρο και χορό, 

Ο πρώτος Έλληνας αναμένεται να γίνει κάτοικος εκεί, σύντομα. Από τους 1900 Οροβίλιαν, οι 700 είναι Ινδοί, 250 Γάλλοι και ακολουθούν Γερμανοί, Αμερικανοί αλλά και Ασιάτες, άνθρωποι από 40 χώρες συνολικά.

Ιστορική γραμμή της Ε` τάξης

Κάνε κλικ στην εικόνα για να τη δεις, μετά πάτα πάνω στις χρωματιστές τελίτσες για να ``ταξιδέψεις`` στο χρόνο..


δημιουργός ιστορικής γραμμής : Σουδίας Γιάννης

Επίθετα σε -ης , -ης , -ες ....Ας παίξουμε..

Κάνοντας κλικ στη διπλανή εικόνα μπορείς να κάνεις μια μικρή επανάληψη στα επίθετα σε   -ης , -ης,  -ες







Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι - QUIZ

Πάτα ΕΔΩ για να κάνεις το κουίζ

Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου prestige

Μαδρίτη, 19 Νοεμβρίου 2002
Τέσσερα ισπανικά ρυμουλκά προσπαθούν να απομακρύνουν από τις ακτές της Γαλικίας το δεξαμενόπλοιο Prestige που μεταφέρει 77.000 τόνους πετρελαίου. Το δεξαμενόπλοιο έχει υποστεί μηχανική βλάβη και παρουσιάζει κλίση 50 μοιρών, όπως ανακοίνωσε η ισπανική ακτοφυλακή.
Στο υπό σημαία Μπαχάμες δεξαμενόπλοιο παραμένουν ο πλοίαρχος, ο υποπλοίαρχος και ένας μηχανικός έπειτα από την ασφαλή απομάκρυνση την Τετάρτη των υπολοίπων 24 μελών του πληρώματος.
Τα μέλη του πληρώματος είναι από την Ελλάδα, τις Φιλιππίνες και τη Ρουμανία. Στην επιχείρηση πήραν μέρος τέσσερα ελικόπτερα, που απομάκρυναν τους ναυτικούς από το δεξαμενόπλοιο, την ώρα που τα κύματα έφθαναν σε ύψος έξι μέτρων. Στόχος των ρυμουλκών είναι να περιορίσουν τον κίνδυνο της μόλυνσης των ισπανικών ακτών από ενδεχόμενη διαρροή του μεταφερόμενου πετρελαίου.
Ηδη έχει παρουσιαστεί διαρροή με αποτέλεσμα να σχηματιστεί κηλίδα μήκους 5 μιλίων, την ώρα που στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το πετρέλαιο φαίνεται πως διαρρέει από κάποιο ρήγμα, που έχει προκληθεί στο σκάφος.
Από μέλη του πληρώματος έγινε γνωστό ότι η διαρροή πετρελαίου άρχισε, μόλις το πλοίο προσέκρουσε σε κάποιο άγνωστο αντικείμενο που έπλεε στη θάλασσα, εν μέσω καταιγίδας. Αμέσως ξέσπασε φωτιά στο μηχανοστάσιο και εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχει κίνδυνος να κοπεί το πλοίο στα δύο, προκαλώντας περιβαλλοντική καταστροφή.
«Το πλοίο είναι ακυβέρνητο, καθώς δεν λειτουργούν οι μηχανές του» δήλωσε ο επικεφαλής των συνεργείων διάσωσης Φρανσίσκο Γάρδε. Το Prestige ναυπηγήθηκε το 1976 και ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή Mare Shipping Inc. Το δεξαμενόπλοιο συνήθως έκανε ταξίδια μεταξύ Λετονίας και Γιβραλτάρ.

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ

Όλα τα νέα και τις αναρτήσεις πλέον θα τις βρίσκετε στην παρακάτω νέα ιστοσελίδα : https://blogs.sch.gr/ioakeimid/